cerita 2 hari..

 

Today is 19th of August..

7.30am-  i reached my workplace earlier than i used to.. Biasanya seawal pagi jam 6.30 pagi aku dah terkedek-kedek keluar dari rumah.. seronok.. sebab udara yang masih segar..ditambah dgn keadaan yang sunyi sepi.. masih ramai yang sedang lena diulit mimpi.. dan kebiasaannya akan mengambil masa lebih kurang satu jam untuk aku spi ke ofis.. itu pun klu tak jam.. dan mcm biase, aku akan terus siapkan kerja mcm PA-PA lain..tak sedar jam dah pukul 11am.. perut aku masih belum beralas.. tak boleh dibiarkan..gastrik boleh dtg bila-bila masa je!

1.00pm- Aku dah mula rasa mengantuk.. bila perut dah kenyang begitulah jadinya….penangan mee hun goreng dan milo panas gelas besar dah cukup.. itu belum pekena nasi lemak lagi..confirm aku akan terlena sesudah ‘assalamualaikum warahmatullahhh’..zohorku jadi lebih panjang hendaknya.. ;p

2.00pm- Bos aku sudah mengatakan bubuy.. esok dia ada urusan di Kuching.. driver sudah warning awal-awal, pukul 2 dah kena balik..flight ke kuching jam 4ptg.. mata aku yang mengantuk terus segar..yuhuuu boleh la balik awal.. PA hanya diperlukan bila bos ada je ye tak?..selebihnya, PA hanya buat-buat busy..yee,aku admit semua itu..

4.00pm- Kaki aku rase tergedik-gedik nak balik.. jadi aku kemas semua barang..dan bersiap untuk balik..dlm hati ‘bolehla lepak-lepak depan tv sesuka hati..lagipon semua orang takde kat rumah’..aku merenung jam di dinding, nasib baik runner di sini amat memahami.. ‘nak balik,baliklahh..nanti jam’..cayalah latifff.. sangat memahami fikiran aku. hehe

5.00pm- Aku sampai depan rumah.. oh ye, mak ke rumah untie ping.. malam nanti baru balik.. jadi aku kena turun bukak pagar sendiri.. TAPI, aku tak sedar yang aku dah lupa bwk kunci rumah.. hah..inilah TULAH orang cakap.. nak ponteng balik awal sgt, lain pulak jadinya.. aku call abah, suruh abah hantar kunci.. katanya ‘tunggu jelah, nak balik sekarang jam ni.. lagipon byk keje’.. nak tunggu sampai malam??gile! mane aku nak pergi??swimming? jogging?takkan nak pakai baju kurung? and i feel like a cow for a minute! Dalam hati aku ada suara kecik berbisik, pegi melaka sempat tak?heheheheheheh.. Sudahnya, aku panjat pagar rumah sendiri.. tak kisah dah terselak sana sini..dgn harapan dapatlah bukak tingkap tu..dan dengan harapan adelah kunci mak letak dlm kasut ke dlm pasu ke.. tapi yillek. Aku rase mcm stuntman sekejap..dengan berbaju kurung tu boleh pulak aku panjat pagar ek?turun mas kahwin aku klu bakal laki aku tgk!  Abah telefon, dan beritahu berita yang sikit melegakan hati aku.. kebetulan ofismate abah tinggal di perumahan yang sama..dan lebih kurang pukul 7 sampai rumah..bolehla die paskan kunci kat aku.. hhmmm mane aku nak pergi spi pukul 7 ni?

5.20pm- Aku terus menuju ke Tesco.. tapi aku tak tau nak beli ape..jadi aku hanya melepakkan diri di Old Town Kopitiam.. i treated myself with a very fresh lemon juice & double toast bread.. wallah. Perut bukan lapar sgt, sekadar nak mengisi perut aje. Sambil menunggu, aku keluarkan novel dan mula membaca.. Seumur hidup, aku tak pernah lepak di Oldtown yang pasang lagu rock otai sambil pelanggan makan.. memanglah pelik.. tapi aku rase sgt release.. novel, lemon juice, dan lagu rock kapak yang sgt tangkap leleh.. wallawehhh.. how on earth i’ve never been doing this? this is so exciting.. really!

7.00pm- Leka menikmati suasana yang sgt mendamaikan hati, without any disturbance.. tak sedar dah pukul 7..aku bergegas keluar.. just about time.. kunci dipaskan di tangan aku.. hhmmmm.. hari yang pada mulanya aku rasekan sgt boring..bertukar ceria tanpa aku rancang..betullah.. it is all about how we react.. segalanya akan jadi lebih mudah klu kite pandai mengaturnya.. 90/10~

Oh ye, selamat pengantin baru kepada ente ya ustaz..bersama pasangan ente puan wassini yang tersangat galak bergambar di samping suami..perlu ke nak bergambar dengan riang dan riak mcm tu?? tak dan dannnn

my moment as alone..

my moment as alone..

 

 

Today is 20th of August

7.45 am- I entered my office warmly.. Segalanya aku rasekan begitu sempurna.. and i took my breakfast earlier than yesterday..thanks awak belikan faten nasi goreng..tapi tak bape sedap..lain kali jgn beli kat situ tau.. ;p

11.30am- Aku mencadangkan pada ima.. hajat nak ke Mid Valley sesudah habis kerja nanti.. sekadar ingin mencuci mata sebelum puasa menjelang..dan kami dah berkira-kira nak memanjakan diri dengan makanan dan desert yang berst-best.. masa untuk menggemukkan diri.. dan si ima hanya menggangguk tanda setuju.

11.45am – Aku terima panggilan telefon dari mak.. dan tiba-tiba aku rasekan segalanya gelap..yang cerah bertukar mendung.. tak sedar aku menangis tersedu-sedan.. sekali lagi?? dan untuk keberapa kali lagi?? aku pun tak tau.. lalu aku pulang ke rumah….

**end of story**

*langit tidak selalunya cerah, sebagai hambaNya aku pasrah dan hanya mampu berdoa. Selamat berpuasa korang.. selamat menguruskan badan.yeah!

Advertisements

~ by littlemine on 21/08/2009.

12 Responses to “cerita 2 hari..”

  1. tenton,,ape y jadikkk???

    • takde pape za..biaselah benda2 kecik je.. bila nak bukak pose same2??

      • really hope that tenton baik2 saje…ermm..bile tu???awal2 pose ni pn bagus gak kan???

      • ok je.. za suggest lah kat mane.. klu boleh biar semua ade..lagi best 😀

  2. terbayang2 cik faten panjat pagar pakai baju kurung,
    camnalah rupanya yek?? hehe 🙂
    faten, napa cerita hari kedua tu tergantung kat situ???
    apa yang terjadi?? harap2 semua ok..

    *selamat menyambut puasa

    • kadang-kadang tergantung lebih baik..
      selamat pose jugak azie 😉

  3. dugaan dugaannnn…

    tak yah pikir2, buat mcm biase je!

  4. ten, what happen?
    continue the story please..

  5. wah panjat pagar pakai bj kurung.. mmg lady tabik spring sama faten..

    apa terjadi faten, tetiba jer perasaan ingin tahu menghantui diri ku ini.. 🙂

    r u ok faten?

    • faten ok je lady.. biaselah setiap org mesti ade dugaan hidup kan? 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: